HSP en relatie: 21 Subtiele Signalen Dat Je Als HSP Klaar Bent Met je Relatie

Wanneer je hooggevoelig bent, pik je de emoties van anderen snel op. Je wilt graag harmonie en wilt absoluut niemand kwetsen. Dat maakt jou en je relaties best bijzonder. Maar deze hooggevoeligheid brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee.

Het is bijvoorbeeld echt niet gemakkelijk om iemand te vertellen dat het niet meer werkt. Je angst om je geliefde te kwetsen houd je vaak tegen om naar je eigen gevoel te luisteren. Hierdoor kun je "vast"  blijven zitten in een relatie die je diep van binnen al hebt losgelaten.

Dat wil niet zeggen dat je niet meer van je partner houdt.  Het is gewoon dat de relatie, zoals die nu is, niet meer bij je past. Vaak zijn er subtiele aanwijzingen die laten zien dat je al afstand neemt, zonder dat je het zelf doorhebt. 

In deze blog laat ik je 21 van die aanwijzingen zien. En natuurlijk geef ik je tips over hoe je hier als HSP het beste mee om kunt gaan. Want ja, het is lastig, maar soms is het beter voor allebei.

21 Stille hints van je hart

In elke relatie zijn er momenten waarop ons hart op subtiele wijze communiceert. Ons hart onthult gevoelens of signalen die we misschien niet direct opmerken, maar die wel belangrijk zijn. 

Hieronder vind je 21 stille hints van je hart die kunnen aangeven dat je onbewust al wat afstand neemt van je relatie.

1.  Je voelt je vaak moe na een gesprek met je partner 

Als je je na elk gesprek met je partner uitgeput voelt, kan dit een teken zijn dat de relatie meer energie kost dan dat het oplevert. Voor hooggevoelige personen kan dit extra zwaar wegen, omdat ze emoties intenser ervaren.

2.  Je verlangt steeds vaker naar een moment alleen 

Iedereen heeft af en toe tijd voor zichzelf nodig. Maar als je merkt dat je steeds vaker alleen wilt zijn, kan dit een teken zijn dat je onbewust afstand neemt. Je zoekt mogelijk naar rust en ruimte om je gevoelens te verwerken.

3.  Je voelt je niet meer zo enthousiast over gezamenlijke plannen

Samen plannen maken en dingen doen is een teken van verbondenheid. Als je steeds minder zin hebt om samen met je partner plannen te maken en activiteiten en uitjes te doen, kan dit wijzen op een groeiende afstand. Je kijkt misschien ook minder uit naar gezamenlijke toekomstplannen.

4.  Je vermijdt diepgaande gesprekken met je partner

Communicatie is de sleutel in elke relatie. Het uit de weggaan van diepgaande gesprekken kan betekenen dat je bepaalde gevoelens of zorgen niet wilt delen, wat kan duiden op een groeiende kloof tussen jullie beiden.

5.  Kleine dingen irriteren je steeds vaker

Die kleine dingetjes die je vroeger niet merkte? Nu kunnen ze opeens heel vervelend zijn, of zelfs een groot probleem worden. Dit kan een teken zijn dat je onbewust erg ontevreden bent.

6.  Je denkt vaker terug aan hoe het was in het begin van de relatie

Terugdenken aan de goede oude tijd kan een teken zijn dat je iets mist in het nu. Het kan een manier zijn om te ontsnappen aan de huidige realiteit. 

7.  Je voelt je minder verbonden tijdens intieme momenten

Intimiteit is meer dan alleen aanraking; het gaat om je emotioneel verbonden te voelen met je partner. Als je je tijdens deze momenten afstandelijk voelt, kan dit wijzen op diepere emotionele weerstand.

8.  Je maakt vaker plannen zonder je partner erbij te betrekken

Onafhankelijkheid is belangrijk, maar als je je partner steeds buiten je plannen houdt, kan dit een teken zijn dat je je eigen pad begint te bewandelen, los van de relatie.

9.  Je deelt minder over je dag en gevoelens

Openheid en delen zijn belangrijk in een relatie. Als je minder deelt, kan dit betekenen dat je je minder veilig bij of begrepen voelt door je partner.

10.  Je voelt je opgelucht als je partner er even niet is 

Opluchting voelen wanneer je partner er niet is, kan een duidelijk teken zijn dat zijn of haar aanwezigheid stress of spanning veroorzaakt. Dit kan wijzen op diepere problemen in jullie relatie. 

11.  Je loopt op eieren als je partner in de buurt is

Constant op je hoede zijn of het gevoel hebben dat je voorzichtig moet zijn met wat je zegt of doet, kan een wijzen op angst voor ruzie of negatieve reacties van je partner.

12.  Je dagdroomt over een leven zonder je partner

Dagdromen over een leven zonder je partner kan een manier zijn om te ontsnappen aan de realiteit. Het kan een verlangen zijn naar vrijheid of een ander soort leven.

13.  Je voelt je niet echt gehoord of begrepen

Als je het gevoel hebt dat je partner je niet echt snapt of waardeert, kan dat best eenzaam voelen, zelfs als je samen bent.

14.  Je hebt het gevoel dat je jezelf kwijtraakt

Jezelf zijn en je eigen identiteit behouden is belangrijk. Als je dat gevoel verliest in de relatie, is er waarschijnlijk iets mis.

15.  Je zoekt vaker steun bij vrienden dan bij je partner

Vrienden zijn top, maar je partner zou ook iemand moeten zijn bij wie je je verhaal kwijt kunt. Als dit niet het geval is, kan dit wijzen op een gebrek aan vertrouwen of verbondenheid.

16.  Je merkt dat je minder lacht als je samen bent

Lachen en plezier hebben samen is een teken van een gezonde relatie. Als dit minder vaak gebeurt, kan dit een signaal zijn de afstand groter wordt tussen jou en je partner of dat je ontevreden bent in de relatie.

17.  Je voelt je niet meer zo aangetrokken tot je partner

Aantrekkingskracht komt en gaat, maar als het wegblijven, kan dat komen omdat er diepere emotionele problemen zijn of door toenemende afstand in je relatie.

18.  Je stelt vaker grenzen, bewust of onbewust

Grenzen zijn gezond, maar als je merkt dat je ze vaker stelt, kan dit een manier zijn om jezelf te beschermen of afstand te creëren.

19.  Je voelt je niet meer op je gemak bij je partner 

Je veilig en fijn voelen is belangrijk in een relatie. Als dat gevoel weg is, is er misschien een geen vertrouwen of voel je je onzeker.

20.  Je hebt het gevoel dat je meer geeft dan je krijgt

Een relatie die uit balans is, kan je uitputten of een ontevreden gevoel geven. Het is belangrijk dat beide partners evenveel geven en nemen.

21.  Je leeft op de automatische piloot in de relatie

Als je het gevoel hebt dat je gewoon doorgaat dag in dag uit, zonder echt betrokken te zijn, kan dit een teken zijn dat je onbewust afstand neemt.


Voor een HSP kan het ondragelijk aanvoelen om bezig te zijn met de volgende stap. Het is namelijk niet eenvoudig om een relatie te beëindigen, vooral als je erg empathisch bent en niemand wilt kwetsen.

HSP Tips: Emoties in Balans

1. Even stilstaan bij jezelf (zelfreflectie)

Pak een momentje voor jezelf en denk na over wat je echt voelt en wilt in je relatie. Schrijf het op of klets erover met een goede vriend. Het helpt om je hoofd leeg te maken en te snappen wat je echt wilt.

2.  Communicatie

Eerlijk praten met elkaar is super belangrijk in een relatie. Deel je gevoelens, zorgen en angsten met je partner, zelfs als het moeilijk is. Dit bouwt vertrouwen op en voorkomt misverstanden. 

Denk aan een pleister: beter snel eraf trekken dan langzaam. Directe gesprekken kunnen even pijnlijk zijn, maar daarna voel je opluchting en kun je verder.

3.  Hulp vragen mag!

Het is oké om hulp in te schakelen. Of je nu met vrienden kletst, familie om advies vraagt of een coach inschakelt: het is allemaal goed. Een HSP coach kan net even dat andere perspectief bieden.

4.  Grenzen trekken

Als je hooggevoelig bent, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet wilt. Durf ook 'nee' te zeggen als dat beter voelt. En vergeet niet: af en toe even tijd voor jezelf is helemaal oké. Zo kun je weer even opladen.

5.  Plan vooruit dan ben je voorbereid

Denk je erover na om een punt achter je relatie te zetten? Bedenk dan goed wat er allemaal bij komt kijken. Van geldzaken tot waar je gaat wonen. Een beetje voorbereiding kan je een hoop rust geven.

6.  Tijd voor jezelf (zelfzorg)

Doe dingen waar je blij van wordt. Of je nu een boek leest, een stuk gaat wandelen of lekker gaat mediteren, zorg goed voor jezelf. Even ontspannen en de stress loslaten.

7.  Leer over jezelf

Lees boeken of artikelen over HSP en relaties. Hoe beter je jezelf snapt, hoe makkelijker je ermee omgaat.

8.  Blijf positief

Omring je met mensen die je energie geven en blijf weg bij negativiteit. Je verdient het om je goed te voelen.

9.  Volg je gevoel

Je intuïtie is vaak spot-on, zeker als je hooggevoelig bent. Luister ernaar, vooral als het over je relatie gaat.

10.  Wees trots op jezelf

Vergeet niet: hooggevoelig zijn is iets moois, geen last. Je bent een prachtig mens en er is niks mis met je!


Bonding Babbel

Vergeet niet: wat je voelt is echt oké, zeker als je hooggevoelig bent.Neem alle tijd die je nodig hebt en wees een beetje lief voor jezelf.

Door op deze signalen te letten en actie te ondernemen, zorg je goed voor jezelf en je toekomst.  

Wil jij stappen zetten naar een gezondere en gelukkigere toekomst? Plan dan een BondingBabbel met mij in voor een openhartig gesprek. Helemaal gratis!  Zonder gedoe of verplichtingen!