Wat is een HSP-er? HSP betekenis

Wat is een HSP-er? HSP betekenis uitgelegd

26 augustus 2023

Een HSP-er, een hoog sensitief persoon, is iemand die sterker reageert op gevoelens, geluiden en visuele prikkels uit de omgeving dan iemand die niet hoogsensitief is. 

Ze merken bijvoorbeeld sneller als iemand verdrietig is. Ze horen geluiden die anderen niet horen, zoals vogels die fluiten in de verte, kauwgeluiden of het zoemen van een computer.

Maar het betekent ook dat ze soms even een tijd voor zichzelf nodig hebben om alles wat ze horen, ruiken, voelen en zien te verwerken.

Wat betekent HSP?

Hoogsensitief zijn betekent  dat je prikkels in je omgeving veel intenser voelt dan anderen.  

Een hard geluid kan je laten schrikken, maar een mooi liedje kan je heel blij maken.

Wat maakt een HSP-er uniek?

Mensen die HSP zijn:

  • Voelen kleine dingen, zoals een labeltje in een trui of naden in een broek.
  • Ruiken geuren die anderen later pas ruiken.
  • Zoeken rustige plekken op om zich weer op te laden en vermijden het liefst drukke plekken met veel mensen. Die kunnen vermoeiend zijn.
  • Genieten van de natuur, zoals het bos of het strand.
  • Leven mee met anderen en willen helpen. 

Dit laatste kan lastig zijn, maar het heeft ook voordelen. Zo is een HSP-er vaak heel goed in het troosten van anderen, omdat ze zo goed aanvoelen wat iemand nodig heeft.

Waar komt het woord HSP vandaan?

Psycholoog Dr. Elaine Aron uit Amerika heeft het woord HSP bedacht. In de jaren '90 ontdekte ze dat sommige mensen dingen sterker voelen en zien. Zij ontdekte dat ongeveer 20% van de mensen zo een HSP is. In Nederland zijn dat meer dan 3 miljoen mensen!

Grappige Feitjes over een HSP

  • Een HSP-er voelt soms al aan hoe de sfeer in een kamer is voordat ze binnenkomen. "Waar anderen in de kamer zich als olifanten in een porseleinkast gedragen, totaal onbewust van wat er gaande was. Had de  HSP-er het allang door!" 😄
  • Veel HSP-ers vermijden bepaalde voedingsmiddelen vanwege de structuur. Vruchtenyoghurt met stukjes fruit? Nee, bedankt! En havermoutpap met klontjes? Liever niet! 😄
  • HSP-ers zijn de onofficiële kampioenen van het spel "Zoek de verschillen". Ze merken meteen op als je een nieuw kapsel hebt. En als je denkt dat je stiekem je meubels kunt verplaatsen zonder dat ze het merken... denk nog eens na! 😄

Grootste Fabel over HSP

Mensen denken soms dat HSP-ers zich aanstellen of dat ze gewoon aandacht willen. Maar dat is niet waar. HSP-ers voelen en zien dingen gewoon sterker dan anderen.

Is HSP positief of negatief?

HSP zijn is niet goed of slecht. Het is wie je bent. Sommige mensen zien hoogsensitiviteit als een superkracht omdat je dingen dieper voelt en begrijpt. Maar het kan ook uitdagend zijn in de drukke en luidruchtige wereld waarin we leven.

HSP als Kracht

Hoewel het soms uitdagend kan zijn, heeft hooggevoeligheid veel voordelen. Ze hebben veel empathie, waardoor ze goed anderen goed begrijpen en kunnen aanvoelen wat anderen nodig hebben. Dit maakt hen geweldige vrienden, partners en collega's. HSP’ers zijn vaak creatief. Doordat ze de wereld op een dieper niveau voelen, kunnen ze prachtige kunst, muziek en literatuur maken.

Tips voor HSP-ers

Als je denkt dat je HSP bent, is dat oké! Het is belangrijk om te leren hoe je voor jezelf kunt zorgen. Soms heb je namelijk rust nodig. Of misschien wil je praten met iemand die je begrijpt. Je bent niet de enige. Veel mensen zijn HSP.  

Conclusie

Een HSP-er ziet en voelt de wereld anders. Ze hebben een gave om details op te merken die anderen over het hoofd zien. Dat is soms lastig, maar ook heel mooi. Ook begrijpen anderen hen soms verkeer. Als een je een HSP begrijpt en respecteert heb je er een fijne vriend of collega bij.

HSP Zelftest

Wil je weten of je HSP bent? Doe de gratis test op mijn website. In 3 minuten weet je het antwoord. Het is snel, eenvoudig en kan je veel inzicht geven. Doe de test en ontdek het zelf!


Reactie plaatsen