Wat maakt iemand puur?
HSP: Uitdagingen en balans
Dagmar
HSP: Uitdagingen en balans
08/25/2023
3 min
0

Wat maakt iemand puur? Ontdek de verborgen kracht van oprechtheid!

08/25/2023
3 min
0

In onze drukke wereld lijkt iedereen altijd haast te hebben. We rennen van afspraak naar afspraak, praten vaker via schermen dan in het echt en krijgen constant veel informatie.

Door deze drukte is het soms lastig om echt contact te hebben met anderen. Sommige mensen doen zich anders voor dan ze zijn en dragen een 'masker' om erbij te horen.

Maar tussen al deze mensen zijn er mensen die opvallen door hun rust en eerlijkheid. Zij dragen geen masker en zijn echt zichzelf. Wat maakt deze mensen zo puur?

Wat betekent puur zijn?

Puur zijn betekent dat je je niet laat beïnvloeden door wat anderen van je  denken en verwachten. Puur zijn is als helder water: niet troebel door wat anderen van je vinden.

Wat je zegt en doet, komt echt uit je hart. Je luistert naar je eigen gevoel en doet wat goed voelt voor jou. Net zoals helder water schoon is, zijn pure mensen eerlijk in wat ze doen en zeggen.

Puur zijn is veel meer dan alleen eerlijk zijn. Het betekent dat je je eigen hart volgt en leeft volgens jouw waarden en overtuigingen, zelfs als anderen iets anders zeggen.

Je bent open, laat zien wie je echt bent en bent niet bang om anders te zijn. Je durft je ware zelf te zijn.

Als je puur bent, doe je niet alsof. Je zegt eerlijk wat je denkt, maar wel met respect voor anderen. En je doet dingen omdat jij dat wilt, niet omdat anderen dat van je verwachten.

Wat zegt puur zijn over iemand?

Puurheid laat zien dat iemand goed weet wie hij of zij is. Deze mensen veranderen niet zomaar omdat anderen dat willen. Ze hebben de moed om hun eigen weg te kiezen, zelfs als die anders is dan wat de meeste mensen doen. Ze hebben zelfvertrouwen, accepteren zichzelf helemaal en houden van zichzelf zoals ze zijn.

Hoe herken je een puur persoon in het dagelijks leven?

  1. In groepsgesprekken: Een puur persoon valt op omdat ze echt luisteren en oprechte vragen stellen. Ze praten niet alleen om de stilte te vullen, of om op te vallen, maar omdat ze betrokken zijn en echt geïnteresseerd zijn in wat anderen te zeggen hebben. Ze leveren een waardevolle bijdrage aan het gesprek.
  2. Als vriend: Je kunt een puur persoon altijd bellen, zelfs midden in de nacht als je verdrietig bent. Ze luisteren naar je zonder te oordelen.
  3. Op het werk: Een puur persoon geeft eerlijke feedback om een project te verbeteren, niet om kritiek te geven. Ze hebben het beste voor met hun collega's en het project waar ze aan werken.
  4. Aandachtig luisteren: Ze geven je hun volle aandacht. Ze zijn niet afgeleid door hun telefoon en laten met kleine dingen zien dat ze echt naar je luisteren, zoals oogcontact maken.
  5. Eerlijk, maar liefdevol: Een puur persoon zegt wat hij denkt, zonder te kwetsen. Als ze iets krijgen wat ze niet mooi vinden, zeggen ze bijvoorbeeld: "Dank je, het is lief dat je aan me dacht."
  6. Echt voelen: Ze zijn niet bang om hun gevoelens te laten zien. Of het nu blijdschap, verdriet of opwinding is, ze delen het met je. En ze voelen met jou mee.

Puurheid: met of zonder hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen voelen prikkels zoals geluid, licht, en spanningen sterker. Ze merken het snel als iemand zich bijvoorbeeld verdrietig voelt. Maar puur zijn en hoogsensitief zijn, is niet hetzelfde.

Ook als je niet hoogsensitief bent, kun je heel puur zijn. Puur zijn gaat over echt jezelf zijn. Over trouw zijn aan wat je voelt en denkt. Het betekent dat je doet wat goed voelt voor jou, ook als anderen het anders zien.

Je verbergt je gevoelens niet, maar laat ze zien. Dus ook als je geen HSP bent, kun je nog steeds heel puur zijn.

Voordelen van puur zijn

  1. Diepe banden: Als je puur bent, krijg je sterkere en meer betekenisvolle vriendschappen en relaties. Mensen vertrouwen je, omdat ze weten dat je echt bent.
  2. Rust in jezelf: Je voelt je goed en rustig van binnen omdat je leeft zoals je echt bent.
  3. Stevig in je schoenen staan: Puur zijn maakt je sterk, omdat je weet waar je voor staat. Je raakt minder gemakkelijk van streek door wat er om je heen gebeurt.

Uitdagingen van puur zijn

Puur zijn heeft voordelen, toch zijn er ook uitdagingen. Soms vinden mensen je te direct. Of ze begrijpen je niet goed, vooral als ze zelf niet zo oprecht zijn.

In sommige culturen of situaties is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je zegt. Dan kan puur zijn een uitdaging zijn.

Bovendien kun je je soms buitengesloten of onbegrepen voelen, vooral als je omgaat met mensen die niet authentiek zijn.

Conclusie

Puur zijn is iets heel speciaals. Het betekent dat je altijd jezelf bent, of je nu hoogsensitief bent of niet. In een wereld waar veel mensen zich anders voordoen, laten pure mensen zien wat echt belangrijk is.

Ze laten ons zien dat het waardevol is om tijd te nemen voor wat echt telt: vertragen, echt contact maken met de mensen om ons heen en leven vanuit je hart.

Ze laten ons zien dat je altijd jezelf kunt zijn en dat je trots mag zijn op wie je echt bent.

Heb jij er moeite mee om je ware zelf aan de wereld te laten zien? Wil je daar moed voor krijgen? Doe dan de training Trots en Tevreden op Jezelf? Het is een speciale tijdelijke aanbieding voor jou als lezer van deze blog!

Reacties
Categorieën