hooggevoelig persoon onbegrip
Liefdesrelaties en daten
Dagmar
Liefdesrelaties en daten
10/14/2023
4 min
0

11 Dingen Die Je Doet Omdat Je Hooggevoelig Bent Maar Die Anderen Niet Begrijpen

10/14/2023
4 min
0

Voel jij dingen soms sterker dan anderen? Raak je snel overweldigd door je omgeving, geluiden of emoties van anderen? Dan ben je misschien een hooggevoelig persoon, ook wel HSP genoemd.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Dat betekent dat ze dingen  zoals geuren, geluiden, gevoelens en licht dieper voelen en intenser beleven. In deze blog vertel ik over 11 dingen die wij als HSP’s vaak doen, maar die anderen niet altijd begrijpen.

Ben ik een hooggevoelig persoon?

Hooggevoelig zijn betekent dat je dingen sterker voelt. Dit kan fijn zijn, maar soms ook lastig. Hoe ga je om met al die sterke gevoelens? En hoe reageer je op situaties die voor anderen gewoon zijn, maar voor jou soms te veel? Als je twijfelt of je hooggevoelig bent doe dan de gratis hsp test op deze website.

Ik heb 11 dingen op een rijtje gezet die mensen die hooggevoelig zijn vaak doen. Deze lijst kan je helpen om jezelf beter te snappen als je denkt dat je hooggevoelig bent. Of om iemand anders beter te begrijpen die hooggevoelig is.

1. Je ouders zeggen dat je sterk overdrijft

Je hele leven hebben mensen je dramatisch genoemd en vinden ze dat je erg overdrijft. Omdat je alles zo intens en gepassioneerd voelt, geef je mensen vaak het verkeerde idee. In werkelijkheid voel je gewoon met elke vezel in je lichaam en je doet dat zonder je te verontschuldigen.

2. Je begint ook te huilen als je iemand anders ziet huilen

Je kunt er niets aan doen, maar je voelt je erg emotioneel als je iemand anders ziet die pijn heeft of verdrietig is. Je voelt je eigen emoties op komen wanneer je een wildvreemde ziet worstelen met met iets waar je helemaal niets niets vanaf weet. Maar wel sterk voelt.

3. Als je iemand vraagt om met je af te spreken en die weigert, neem je het persoonlijk op

Wanneer mensen je aanbod afwijzen of niet reageren, neem je het vaak heel zwaar op. Zelfs als ze zeggen dat ze het druk hebben, voel je dat je iets verkeerds hebt gedaan of dat ze iets belangrijkers te doen hebben dat niets met jou te maken heeft.

4. Mensen zeggen vaak dat je 'te lief' bent

Je staat altijd bekend als de 'lieve'. Je volgt altijd de regels en respecteert anderen altijd. Je behandelt iedereen zoals je zelf behandeld wilt worden en blijft dit doen omdat dat is hoe je in elkaar zit. Je bent zo.

5. Wanneer iemand opeens tegen je uitvalt, begin je te huilen

Het maakt niet uit wie het is of hoe fijn je je voelt bij iemand, wanneer iemand tegen je schreeuwt of neerbuigend doet, barst je onmiddellijk in tranen uit. Je kunt er niet tegen als mensen boos op je zijn en je zou nooit iemand willen teleurstellen. Je kunt de tranen niet tegenhouden, hoe hard je ook probeert.

6. Wanneer iemand je ergens van beschuldigt, raak je volledig in paniek, zelfs als je het niet hebt gedaan

Zelfs als je de fout niet hebt gemaakt of het probleem niet hebt veroorzaakt, raak je in paniek zodra iemand je beschuldigt van iets verkeerds. Omdat je hooggevoelige bent, kun je het paniek gevoel en de zorg dat je iemand hebt teleurgesteld niet helpen.

7. Als je vriend of vriendin je een tijdje niet appt, raak je in paniek

Wanneer je van iemand houdt, kun je soms nog gevoeliger zijn voor hoe ze je behandelen. Als ze niet snel terug appen of een bepaald antwoord geven, voel je je emotioneel en verward over wat er aan de hand is.

8. Wanneer je manager een groepsmail stuurt, ga je ervan uit dat het alleen aan jou gericht is

Wanneer je leidinggevende of iemand op je werk een e-mail stuurt over een probleem dat moet worden aangepakt, denk je altijd dat het over jou gaat en wat je beter moet doen. Je bent erg gevoelig voor kritiek en neemt het persoonlijk op.

9. Je doet extra je best voor je partner, familie en vrienden, zelfs als zij dat niet voor jou zouden doen

Je zou door het vuur gaan voor je geliefden en zou bijna alles doen om ze te zien glimlachen. Je houdt zielsveel van ze en soms ga je zo ver dat je alleen maar om hun geluk en gezondheid geeft en niet om dat van jezelf. Als zij het maar leuk hebben en zich goed voelen.

10. Wanneer je een 9,5 krijgt, kun je het niet helpen maar voel je je depressief omdat je geen 10 hebt gekregen

Zelfs als je geen studiebol of streber bent, voelt het rot om te zien dat je vragen fout hebt beantwoord en te weten dat je het beter had kunnen doen.

11. Soms verwaarloos je jezelf om het anderen naar de zin te maken (pleasen).

Mensen noemen je altijd een pleaser. Je kunt het niet helpen, maar je wil graag alles en nog wat voor anderen doen. Soms betekent dat dat je niet goed voor jezelf zorgt.

Praktische Tips voor HSP’s

Als je hooggevoelig bent, zijn hier wat tips die je kunnen helpen beter om te gaan met alle prikkels waar je mee te maken krijg. Zoals vragen om iemand te helpen, een uitnodiging voor (familie)feestjes, drukke locaties, harde geluiden, en sterke geuren.

  • Zelfbewustzijn: Leer wat jou snel te veel wordt en bedenk manieren om hiermee om te gaan.
  • Grenzen stellen: Het is oké om niet altijd ja te zeggen. Dit helpt om je energie te bewaren voor dingen die je wel zin in hebt.
  • Tijd voor jezelf: Doe vaak iets leuks voor jezelf of neem rust. Dat is belangrijk om je goed te blijven voelen.

Conclusie

Hooggevoelig zijn heeft mooie kanten, maar kan soms ook lastig zijn. Het is belangrijk om te weten dat deze 11 dingen die in deze blog staan, normaal zijn voor hooggevoelige personen. Door dit te weten, kun je jezelf beter begrijpen en accepteren.

Als je hooggevoelig bent, is het goed om te onthouden dat jouw manier van voelen speciaal is. Als je het vergelijk met iemand die niet hooggevoelig is. Het maakt jou anders en dat is mooi. Je beleeft de wereld op jouw eigen manier, vol en rijk van gevoelens, geuren, en altijd opzoek naar een diepe verbinding met anderen.

Voor mensen die iemand kennen die hooggevoelig is, is het belangrijk om hen te willen begrijpen. Lief en geduldig zijn helpt een hooggevoelige persoon om zich gesteund en begrepen te voelen.

Wat is jouw ervaring?

Wat zijn jouw ervaringen als een HSP of als een partner, vriend of familie van een HSP? Deel je verhalen en tips in de reacties hieronder om anderen te helpen en te inspireren.

Reacties
Categorieën