Zelfliefde Vergroten HSP 21 Signalen
Zelfzorg en Emotioneel Welzijn
Dagmar
Zelfzorg en Emotioneel Welzijn
08/20/2023
6 min
0

Zelfliefde Vergroten Voor HSP's: 21 Onthullende Signalen

08/20/2023
6 min
0

Zelfliefde vergroten is super belangrijk. Als je niet van jezelf houdt, is het moeilijk om van anderen te houden. Maar hoe weet je of je genoeg van jezelf houdt? In deze blog deel ik 21 signalen waaraan je kunt zien dat je misschien meer zelfliefde nodig hebt, Vooral voor een HSP is zelfliefde extra belangrijk.

Oorzaken geen zelfliefde

Veel HSP's, ofwel hoogsensitieve personen, hebben soms een gebrek aan zelfliefde. Maar waar komt dat gevoel vandaan? Een belangrijke reden is hun gevoeligheid voor wat anderen denken en zeggen.

HSP's voelen emoties zoals blijdschap en verdriet veel intenser dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Wanneer iemand kritiek uit of onaardige dingen zegt, raken ze daar sneller door gekwetst. Ze nemen het dus heel persoonlijk op.

Hier zijn zeven oorzaken:

 1. Veel kritiek gekregen: Als je vaak kritiek hebt gehad, ga je misschien geloven dat je het niet goed doet.
 2. Vergelijken met anderen: Door jezelf steeds met anderen te vergelijken, voel je je misschien minder goed.
 3. Nare ervaringen: Dingen die je hebt meegemaakt, zoals pesten, kunnen je zelfbeeld verlagen.
 4. Hoge verwachtingen: Als je denkt dat je altijd perfect moet zijn, is het moeilijk om van jezelf te houden.
 5. Bang voor afwijzing: Als je bang bent dat anderen je niet leuk vinden, ga je misschien twijfelen aan jezelf.
 6. Te weinig zelfkennis: Als je niet goed weet wat je wilt of voelt, kun je jezelf verliezen.
 7. Overweldigd raken: Soms wordt alles om HSP's heen hen te veel. Harde geluiden, veel mensen of lange dagen zorgen dat ze zich uitgeput voelen. Daardoor vergeten ze wel eens voor zichzelf te zorgen.

21 signalen voor meer zelfliefde

Hier zijn 21 signalen die erop wijzen dat je misschien wat meer zelfliefde nodig hebt:

 1. Moeite met "nee" zeggen: Je zegt vaak "ja" tegen anderen, ook als je het niet wilt. Als je moeite hebt om "nee" te zeggen, kan dit betekenen dat je niet goed voor jezelf opkomt en je grenzen niet respecteert, wat een teken is van een gebrek aan zelfliefde.

 2. Zorgen maken over wat anderen denken: Je denkt vaak na over wat anderen van je vinden. Als je vaak hierover piekert komt dit misschien door weinig zelfvertrouwen en zelfwaardering. Je bent niet zeker over jezelf.

 3. Streng zijn voor jezelf: Als je een fout maakt, ben je vaak boos op jezelf. Je vergeeft jezelf niet snel. Zelfkritiek kan erop wijzen dat je een negatief zelfbeeld en weinig zelfcompassie hebt.

 4. Goedkeuring willen: Je doet dingen zodat anderen je leuk vinden en waarderen. Bijvoorbeeld je wilt positieve reacties op sociale media. Als je steeds zoekt naar goedkeuring van anderen, betekent dit dat je je eigen waarde niet erkent. Als je dit doet vergeet je wat jij echt belangrijk vindt.

 5. Roken: Als je rookt kan dit een vorm van zelfdestructief gedrag zijn, wat kan wijzen op een gebrek aan zelfzorg en zelfrespect.

 6. Te veel drinken: Soms drinken mensen een glas wijn of bier. Dat is oké. Maar als je vaak en veel drinkt om je beter te voelen, kan dit een signaal zijn dat je niet goed voor jezelf zorgt.

 7. Geen doelen hebben: Je weet niet goed wat je wilt in het leven. Als je geen dromen of plannen hebt, kan dit betekenen dat je jezelf niet genoeg waardeert om denken aan wat je echt wilt in het leven.

 8. Vergelijken met anderen: Je denkt vaak dat anderen beter zijn dan jij. Als je jezelf steeds met anderen vergelijkt, kan dat wijzen op een gebrek aan zelfwaardering en zelfacceptatie.

 9. Rommelige kamer: Als je kamer of huis rommelig is, zorg je misschien niet goed voor jezelf. Hoe je woont, laat zien hoe je over jezelf denkt.

 10. Behoeften uitstellen: Soms wacht je met dingen die belangrijk zijn, zoals eten of naar de wc gaan. Als je dit doet, zet je jezelf niet op nummer één. Je geeft jezelf niet wat je nodig hebt. en doet jezelf tekort.

 11. In je comfortzone blijven: Je probeert niet graag nieuwe dingen en neemt weinig risico's. Dit kan betekenen dat je niet genoeg in jezelf gelooft en jezelf niet vertrouwt of waardeert om risico's te nemen en te groeien.

 12. Jezelf naar beneden halen: Je zegt vaak slechte dingen over jezelf, dingen die je nooit tegen een vriend zou zeggen. Negatieve dingen zeggen over jezelf kan betekenen dat je jezelf niet lief genoeg vindt.

 13. Niet goed voor je lichaam zorgen: Je eet ongezond, gaat niet naar de tandarts of beweegt weinig. Als je dit doet, kan het zijn dat je jezelf niet genoeg waardeert om goed voor je zelf te zorgen.

 14. Moeite met ontvangen: Je geeft veel aan anderen en helpt anderen graag, maar als iemand jou wil helpen, of een compliment geeft dan vind je dat lastig. Als je moeite hebt om te ontvangen, kan dit betekenen dat je denkt dat je het niet verdient of het het niet waard bent.

 15. Leuke activiteiten uitstellen: Je wacht met leuke dingen doen, zoals reizen of sporten. Als je dingen uitstelt die goed voor je zijn, zet je jezelf niet op de eerste plaats.

 16. Anderen beslissen voor jou: Je laat anderen kiezen wat je doet omdat je bang bent voor wat ze over je denken en zeggen. Als je anderen laat bepalen hoe je leeft, kan dit betekenen dat je je wensen niet respecteert en zelfs vergeet.

 17. Niet kunnen kiezen: Je vindt het lastig om keuzes te maken. Dit kan betekenen dat je niet goed weet wat je wilt en misschien een weinig zelfvertrouwen en zelfkennis. hebt..

 18. Slaaptekort: Voldoende slapen is belangrijk. Als je slaapt, rust je lichaam uit en verwerk je wat je die dag hebt meegemaakt. Slaap je te weinig? Dan waardeer je jezelf misschien niet genoeg door onvoldoende aandacht te schenken aan je gezondheid.

 19. Veel tv-kijken: Je kijkt vaak tv. Als je veel stilzit en tv-kijkt, mis je kansen om actieve en leuke dingen te doen. Dit kan betekenen dat je niet altijd kiest voor wat goed voor je is.

 20. Emoties binnenhouden: Je praat niet over je gevoelens, zoals boosheid of verdriet, omdat je misschien bang bent dat mensen je anders gaan behandelen of dat je ruzie krijgt. Als je je gevoelens verstopt accepteer je jezelf misschien niet helemaal en ben je niet lief voor jezelf.

 21. Negatieve mensen aantrekken: Je gaat met mensen om die je niet respecteren of die misbruik van je maken. Als je dit doet, kan het betekenen dat je niet goed voor jezelf opkomt en geen gezonde grenzen stelt.

Stappen naar meer zelfliefde

De eerste stap naar van jezelf houden is weten dat er iets moet veranderen. Herken je een of meer van deze signalen bij jezelf? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Bij elk signaal geef ik een tip. Begin vandaag nog en voel je snel beter!

Moeite met "nee" zeggen

Oefen met het stellen van grenzen. Begin met kleine dingen en bouw het op.

Zorgen maken over wat anderen denken

Probeer je te concentreren op je eigen waarden en overtuigingen in plaats van op de meningen van anderen.

Jezelf naar beneden halen

Oefen zelfcompassie. Leer jezelf te behandelen met dezelfde vriendelijkheid als je een goede vriend zou behandelen.

Goedkeuring willen

Werk aan het opbouwen van je eigen zelfvertrouwen en zelfwaardering.

Te veel roken en alcohol drinken

Zoek professionele hulp om deze gewoontes te doorbreken. De online cursus "Zelfliefde voor HSP's" kan een goede aanvulling zijn op andere vormen van ondersteuning.

Geen doelen hebben

Neem de tijd om na te denken over wat je echt wilt in het leven.

Jezelf vergelijken met anderen

Focus je op jezelf, je eigen groei en vooruitgang in plaats van jezelf te vergelijken met anderen.

Rommelig huis

Neem de tijd om je huis op te ruimen. Een opgeruimde ruimte kan leiden tot een opgeruimde geest.

Behoeften uitstellen

Zorg ervoor dat je je basisbehoeften niet negeert.

In je comfortzone blijven

Probeer nieuwe dingen en daag jezelf uit. Jouw training kan je helpen om buiten je comfortzone te treden.

Jezelf naar beneden halen

Oefen positieve zelfpraat. Affirmaties kunnen daarbij helpen.

Niet goed zorge voor je lichaam

Zorg goed voor je lichaam. Dit kan betekenen dat je gezond eet, regelmatig beweegt en voldoende rust neemt. ga bijvoorbeeld regelmatig naar de mondhygiënist of neem een behandeling bij de schoonheidsspecialist, pedicure of manicure. Een heerlijke een ontspanningsmassage doet ook wonderen.

Moeite met ontvangen

Oefen met het ontvangen van complimenten en geschenken zonder ze te bagatelliseren of af te wijzen.

Leuke activiteiten uitstellen

Begin met kleine stappen om activiteiten te doen die goed voor je zijn. Bijvoorbeeld, in plaats van meteen een hele dag voor jezelf te nemen, kun je starten met elke dag een rustmoment van 10 minuten.

Anderen beslissen voor jou

Werk aan het opbouwen van je zelfvertrouwen en assertiviteit.

Niet kunnen kiezen

Oefen met het nemen van kleine beslissingen en bouw het op.

Te weinig slaap

Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Slaap is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid.

Veel tv-kijken

Doe activiteiten waar je gelukkig van wordt en die je een goed gevoel geven

Emoties opkroppen

Leer om je emoties op een gezonde manier te uiten.

Negatieve mensen aantrekken

Werk aan het opbouwen van gezonde grenzen.

Samenvatting

Ben je een HSP en voel je soms weinig liefde voor jezelf? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben dit gevoel. Niet alleen hooggevoelige personen. Maar er is goed nieuws! Je kunt stappen zetten om meer liefde voor jezelf te voelen.

Begin bijvoorbeeld met elke dag een rustig moment voor jezelf. Ga wandelen, lees een boek, of luister naar muziek. Probeer ook vaker te luisteren naar je gevoelens.

En onthoud: je bent een mooi mens. Door goed voor jezelf te zorgen, ga je je beter voelen. En meer van jezelf houden kun je leren!

Cursus Zelfliefde voor HSP's

Herken je jezelf in een of meer van deze 21 signalen? Overweeg dan de online cursus "Zelfliefde voor HSP's". Deze cursus helpt je om meer van jezelf te houden.

Als je meer van jezelf houdt en liever voor jezelf bent, voel je je sterker en zekerder. Je kunt beter omgaan met drukte en stress. En je geniet meer van de kleine, mooie dingen in het leven.

In de cursus krijg je 10 videolessen die makkelijk te volgen zijn. voor iedereen Je leert:

 • Hoe je meer zelfvertrouwen krijgt.
 • Hoe je liever voor jezelf kunt zijn.
 • Hoe je makkelijker keuzes maakt.
 • Hoe je rust vindt.
 • En hoe je 'nee' kunt zeggen zonder je schuldig te voelen of iemand te kwetsen.

Start Nu met de Cursus Zelfliefde!

Reacties
Categorieën