13 Simpele Manieren voor Hoogsensitieve Personen om Gelukkig te Zijn
Liefdesrelaties en daten
Dagmar
Liefdesrelaties en daten
09/08/2023
3 min
0

13 Simpele Manieren voor Hoogsensitieve Personen om Gelukkig te Zijn

09/08/2023
3 min
0

Toen ik een klein meisje was, nam mijn opa me mee naar zijn moeder, mijn overgrootoma. Voor velen zou dit een unieke en waardevolle ervaring zijn, maar voor mij was het angstaanjagend. Zodra ik haar kamer binnenstapte, begon ik hartverscheurend te huilen.

De donkere kamer, haar mond zonder tanden en haar rimpelige, magere handen maakten me als 4 jarige doodsbang. Ik kroop diep weg in de armen van mijn opa, die me gelukkig niet dwong om bij haar te blijven.

Deze angst voor het onbekende en het gemak waarmee ik schrok en in huilen uitbarstte, zijn kenmerken van hooggevoeligheid. Ik begreep toen nog niet waarom ik zo reageerde, maar pas vele jaren later viel het kwartje: ik ben hooggevoelig.

Van Ervaring naar Expertise

Nu ben ik een coach die vrouwen helpt om te gaan met hun hooggevoeligheid in verschillende relaties: vriendschappen, liefdesrelaties, familiebanden en vooral de relatie met zichzelf.

En geloof me, er zijn echt manieren om als HSP lekker en gelukkig te leven. Hoewel elke hooggevoelige persoon uniek is, deel ik mijn 13 meest waardevolle tips:

1. Goede nachtrust

Een slechte nachtrust maakt iedereen moe en prikkelbaar. Maar voor een HSP kan te weinig slaap het leven echt heel erg zwaar maken. Goed slapen helpt een HSP om tot rust te komen en hun gevoelens te verwerken. De hoeveelheid slaap die een hsp krijgt, kan echt het verschil maken in hoe ze zich de volgende dag voelen.

2. Regelmatige, gezonde maaltijden

Voorkom stemmingswisselingen en concentratieverlies door regelmatig te eten. Volgens Elaine Aron kan honger de stemming of concentratie van een gevoelig persoon echt verstoren.

3. Minder koffie en alcohol

Verrassing, verrassing... sommige HSP's (niet allemaal!) zijn gevoeliger voor de effecten van cafeïne en alcohol. Ik krijg lust geen koffie, maar die keren dat ik het weleens heb gedronken, kreeg ik buikpijn en was de hele nacht wakker.

4. Rustig levensritme

Omdat ze informatie diepgaand verwerken, bewegen HSP's misschien wat langzamer dan niet-HSP's. Ze hebben mogelijk meer tijd nodig voor bepaalde taken, zoals 's ochtends wakker worden en het huis uit gaan.

Ze doen er misschien wat langer over om beslissingen te nemen, zoals welk product ze in de supermarkt willen kopen, omdat ze niet alleen kijken naar de berg keuzes, maar ook naar voedingsinformatie, prijs en hoe ze zich voelen over bijvoorbeeld kippensoep.

Plotseling denken ze aan kippen die opgesloten zitten in kleine hokken en dan geslacht worden... en ze vragen zich af of ze het wel prettig vinden dit op hun bord te hebben. Dit kost tijd.

5. Tijd om te ontspannen na een drukke dag

HSP's raken snel uitgeput. Ze nemen veel prikkels op en kunnen daardoor snel overprikkeld en moe worden, vooral na een drukke dag. Even rust nemen helpt hen om weer op te laden en zich beter te voelen.

6. Rustige, stille plek om je terug te trekken

Deze ruimte zou idealiter gedempt licht hebben, weinig geluid, lekker warm gevoel, een mooie uitstraling en de favoriete ontspanningstools van de HSP (een boek, muziek, een comfortabel kussen, enz.).

7. Ruimte voor emoties

HSP's zijn niet alleen extra gevoelig voor omgevingsprikkels, ze zijn ook emotioneel gevoelig. Volgens Elaine Aaron huilen hooggevoelige mensen vaker dan niet-HSP's. "Hooggevoelige personen laten makkelijk zien wat ze voelen," volgens Aaron. "Ze laten zien als ze blij of boos zijn en dat is iets om te waarderen.

8. Aanpassingstijd bij verandering

Veranderingen zijn voor iedereen lastig, maar HSP's kunnen er extra gestrest door raken. Zelfs leuke dingen, zoals een nieuwe relatie of verhuizen, kunnen voor hen overweldigend zijn. Ze hebben vaak meer tijd nodig om eraan te wennen.

9. Diepgaande relaties

HSP's verlangen naar diepe verbindingen met anderen. Aron zegt dat ze zich onrustig kunnen voelen of zich zelfs vervelen in oppervlakkige relaties. Ze missen betekenisvolle gesprekken. Dit betekent niet dat ze  van de ene naar de andere relatie hoppen. Ze doen juist extra hun best voor een diepgaand gesprek en echte intimiteit.

10. Zachte manier van conflicten oplossen

Ruzie met iemand waar je om geeft is nooit leuk. Voor HSP's is het extra lastig. Ze vinden het moeilijk als iemand boos op hen is. Ze houden hun gevoelens soms voor zich om ruzie te voorkomen. Een boze reactie van iemand anders kan hen diep raken.

11. Creatieve uitlaatklep

Veel HSP's zijn creatief. Hun gevoelens, inzichten en ervaringen uiten ze in kunst, gedichten en muziek.

12. Begrip van vrienden en familie

Omdat de meeste mensen niet hooggevoelig zijn, begrijpen ze gewoon niet hoe het is om erg gestrest te raken door bijvoorbeeld een plotseling geluid, een druk weekend of een gewelddadige scène in een film.

13. Natuur en schoonheid

Of je nu HSP bent of niet, de plek waar je bent doet iets met je. Zo voelen mensen zich vaak rustiger of blijer in het bos of aan het strand dan in een kantoor zonder ramen.

Prikkels en Reacties

HSP's verwerken informatie diepgaand, waardoor ze de wereld anders ervaren dan niet-HSP's. Nieuwe of onbekende situaties kunnen angstaanjagend zijn.

Gewelddadige beelden of hartverscheurende verhalen kunnen te pijnlijk zijn om aan te horen of te zien. Plotselinge harde geluiden en felle lichten kunnen overweldigend zijn. Prikkels komen veel intenser binnen. En een weekend vol verplichtingen en afspraken kan hen volledig uitputten.

Hooggevoelig zijn is soms best een uitdaging, maar met deze tips kun je het leven een stuk makkelijker en leuker maken. En onthoud: je bent niet alleen!

Reacties
Categorieën