elaine aron onderzoek hoogsensitieve personen

Elaine Aron: Stem van Hoogsensitiviteit

06 september 2023

Elaine Aron is een vooraanstaande psycholoog en onderzoeker die bekend staat om haar werk op het gebied van hoogsensitiviteit. Maar wie is zij precies en waarom is haar werk zo invloedrijk?

Wie is Elaine Aron?

Elaine N. Aron, is een Amerikaanse klinisch psycholoog, onderzoeker en schrijfster. Ze is het meest bekend om haar onderzoek naar hoogsensitieve personen (HSP's) en heeft de term "hoogsensitief persoon" of "Highly Sensitive Person" geïntroduceerd in de jaren 90 van de vorige eeuw

Waarom is haar werk belangrijk?

Aron's onderzoek heeft een licht geworpen op hoogsensitiviteit en heeft bijgedragen aan een beter begrip van deze eigenschap. Ze heeft aangetoond dat ongeveer 15-20% van de bevolking hoogsensitief is, wat betekent dat ze dieper verwerken, emotioneel reageren, alert zijn op kleine veranderingen in hun omgeving en zich snel overbelast voelen in situaties die voor anderen misschien normaal of beheersbaar zijn, zoals drukke omgevingen of intense emotionele situaties.

Belangrijkste bijdragen

Elaine Aron heeft niet alleen de term HSP geïntroduceerd, maar haar uitgebreide onderzoek en publicaties hebben ook een veel invloed gehad op het welzijn van hoogsensitieve personen. Hier zijn enkele van haar meest opmerkelijke bijdragen:

  • Het boek "The Highly Sensitive Person" 

In dit boek legt Aron uit wat het betekent om een HSP te zijn en biedt ze begeleiding en geeft advies aan hooggevoelige personen.

  • Onderzoek 

Aron heeft veel wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over hoogsensitiviteit en heeft geholpen om hoogsensitiviteit erkend te krijgen in de psychologie.

  • Bewustwording 

Door haar werk zijn veel mensen zich bewust geworden van hun hoogsensitiviteit en hebben ze de middelen gekregen om ermee om te gaan.


Elaine Aron heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we naar hoogsensitiviteit kijken. Haar onderzoek en inzichten hebben heel veel mensen geholpen om zichzelf beter te begrijpen en om te gaan met een wereld die voor HSP's soms te veel is: harde geluiden, felle lichten of drukte.

Reactie plaatsen