Twijfelen aan jezelf
Zelfzorg en Emotioneel Welzijn
Dagmar
Zelfzorg en Emotioneel Welzijn
04/06/2022
6 min
0

Twijfelen aan jezelf overwinnen in 4 stappen

04/06/2022
6 min
0

Twijfelen aan jezelf en hoe je dat kunt stoppen. Daar gaat deze blog over. Maar ik begin met een quote, omdat ik deze echt mooi vind : 

"Het is niet wie je bent die je tegenhoudt. Het is wie je denkt dat je niet bent."


Als je erover nadenkt, is er geen logische reden om aan jezelf te twijfelen. Als je iets heel erg graag wilt, dan doe je er toch alles aan om het te krijgen! Waarom zou je jezelf tekort doen en denken dat je goed genoeg bent om te bereiken wat je wilt?

Wat is twijfelen?

Als er een situatie is en iemand weet niet wat hij  moet doen, denken, geloven, dan zeggen we: hij twijfelt. Dus bij twijfelen treed er eigenlijk onzekerheid op. En soms een beetje angst, angst om het verkeerde te doen, denken of geloven. 

Dat kan zijn omdat iemand nog nooit in die situatie gezeten heeft, het is dus onbekend. Of  omdat iemand iets nog nooit heeft gedaan. Bijvoorbeeld grenzen stellen voor zichzelf iemand heeft in dit geval dan niet de kennis hoe iets te doen en gaat twijfelen. 

Maar het kan ook komen door minder fijne ervaringen uit de kindertijd. Want heel veel kinderen doen dingen voor de eerste keer zonder te twijfelen aan zichzelf. Ze doen het gewoon, zoals zingen, dansen, optreden, lopen of fietsen. 

Waarom twijfel ik altijd aan mezelf?

Het antwoord op die vraag is dat er een paar dingen zijn die je tegen houden. Veel mensen twijfelen aan zichzelf vanaf hun jeugd door te kritische ouders, leraren en andere volwassenen in hun leven. 

Ze kregen vaak te horen dat ze zich moesten gedragen, niet zo druk, of juist niet zo verlegen moesten zijn of ze moesten doen wat iedereen deed, omdat het hoort. Dat soort dingen. 

zelftwijfel

En al deze ervaringen van kritiek en vaak horen dat hoe je bent niet goed genoeg is, nemen deze kinderen mee op weg naar hun volwassenheid. Sterker nog, ze gaan die beperkingen die anderen hen opleggen geloven. En ze gaan die beperkingen zien als de waarheid. 

Ze beginnen zichzelf te vergelijken met anderen die meer hebben of die beter lijken - en het droevige van dit alles - ze geloven dat ze minder zijn en dingen niet kunnen. Dat bepaalde dingen die ze willen niet voor hen zijn weggelegd. Te hoog gegrepen zijn.

Dikke vette leugen

Maar dit alles is niets meer dan een dikke vette leugen. De waarheid is zoveel mooier dan de leugen waarin deze kinderen - die opgroeien tot volwassenen vol met zelftwijfel-  geloven. En dat is dood en doodzonde.

Ik geloof dat veel dingen gebeuren met een reden. En als je van kleins af aan te maken hebt gehad met veel kritiek. Als je heel vaak te horen hebt gekregen dat je niet goed bent zoals je bent. Dat je sterker, rustiger, netter of minder verlegen moet zijn. Dan heb je ook de kans om daar wat aan te veranderen. 

We krijgen heel veel mooie dingen mee vanuit onze opvoeding. Maar ook minder mooie dingen. En hoera, het is mogelijk om die minder fijne dingen te overwinnen, zoals twijfelen aan jezelf. En hoe denk je dat je jezelf voelt als je dat lukt? Krachtiger dan ooit toch.

Hoe kom je af van twijfels?

Iets over winnen maakt je sterker. Dus lieve jij, ik heb 4 stappen die je kunt volgen om te stoppen met twijfelen aan jezelf. 

Stap 1 - Stop met vergelijken

Het eerste dat je kan doen vanaf nu is, stoppen met jezelf met anderen te vergelijken. Jij bewandelt een ander pad dan alle anderen. Het leven is als een examen en iedereen heeft andere examenvragen. 

Daar bedoel ik mee, dat we allemaal onze eigen uitdagingen hebben in ons leven. Onze jeugd is anders, we hebben allemaal andere ouders, we groeien op in een ander gezin, hebben andere familie, maken onze eigen keuzes. En wandelen zo door ons leven. 

We komen elk andere hobbels tegen die we nemen. Dus vergelijken is zinloos. Het maakt je alleen nog onzekerder en laat je nog meer twijfelen aan jezelf. Dus stop met vergelijken.

stop met vergelijken appel en peer

De enige persoon met wie je jezelf mag vergelijk, dat is met jezelf. Je kunt namelijk alleen de beste versie van jezelf zijn. Nu vind ik het woord beste ook een beetje ongelukkig gekozen, want elke fase van je leven heeft mooie en minder mooie kanten. 

Je bent door alles wat je mee maakt in je leven telkens weer een nieuwe jij. Een andere versie van de persoon die je was voor die ervaring. Dat hoeft niet per se beter of slechter te zijn, maar gewoon anders. 

Zolang je je concentreert op je doelen en je intuïtie volg, dan  overtref je  je stoutste dromen. Want hoe dichter jij bij jezelf bent, hoe oprechter en echter je overkomt. En daardoor trek je ook die mensen aan die goed voor je zijn. 

Blijf je twijfelen en doe je daardoor niet wat goed voelt voor jou, blijf je dingen doen om aardig gevonden te worden of om er bij te horen? Dan trek je mensen en situaties aan die je zelftwijfel alleen maar versterken. Totdat je inziet dat het anders kan. 

Stap 2 - Vermijd negatieve mensen

Sommige vrienden, familieleden, collega’s, etc. kunnen van nature giftig zijn. En dan bedoel ik dat ze zo negatief zijn, dat gewoon omgaan met hen al genoeg is om je neerslachtig, super moe of overprikkeld te voelen. 

Ze vinden voor elke oplossing wel een probleem. Doorboren je dromen en ideeën want die zijn niet haalbaar, onrealistisch of passen niet bij jou. En ze geven je niet de steun die ja van een vriend, familielid of collega had verwacht.

Dit negatieve gedoe wordt verpakt als goed bedoeld advies, om je te behoeden voor een fiasco of misstap. Toch zijn de gevolgen schadelijk voor je zelfvertrouwen. 

Want je vertrouwt deze mensen omdat je ze al jaren kent of omdat je erg op ze gesteld bent. Dus hun advies en menig die leg je niet zo maar naast je neer. Toch?

negatieve personen paddestoelen

Door te doen wat ze je adviseren neemt je twijfel toe want je voelde zelf iets heel anders. Mijn tip aan jou: vermijd deze personen totdat je je doelen hebt bereikt. 

Totdat jij hebt gedaan wat je graag wilde doen. Zodat ze je niet van je stuk kunnen brengen. Als je dat lastig vindt, ga dan zo min mogelijk met ze om voor een tijdje. 

Hoe minder je omgaat met mensen die je laten twijfel aan jezelf, hoe beter dat is voor je zelfvertrouwen.

En zeg eens eerlijk, je weet heel goed wie deze mensen in je omgeving zijn. Ja toch 😉

Stap 3 -  Let op je innerlijke dialoog

Een van de beste manieren om twijfel aan jezelf te overwinnen, is door te letten op hoe je denkt en op hoe je tegen jezelf te praten. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, maar je gedachtes blijven je vertellen dat elk gezinslid te zwaar is en dat het genetisch is – dan is 1 ding zeker, je valt waarschijnlijk 0 kilo af.

Maar zeg je deze affirmatie vol overtuiging elke dag hardop: "Ik kan gemakkelijk afvallen." 

Dan vergroot je je kans om af te vallen enorm. Uiteraard nog wel letten op wat je eet 😉

Affirmatie

Een affirmatie is een zin die bevestigt dat je iets kunt. Of die een positieve eigenschap van jou bevestigt. Het is  eigenlijk waardering uitspreken voor dat ene mooie ding dat je hebt of kunt, maar waar je nog niet in gelooft.

Als je die zin regelmatig hardop uitspreekt, dan werkt het bij veel mensen zo dat je die zin ook jouw waarheid maakt. En dat je het gaat geloven. Wanneer je jouw waarheid spreekt, stopt het je negatieve gedachtegang en dwingt het je om bewust te zijn. 

In het voorbeeld met het afvallen. Zeg de affirmatie bijvoorbeeld elke ochtend en avond en na een tijdje ga je geloven dat je kunt afvallen. De negatieve stemmen in je hoofd zullen verdwijnen en je zult meer zelfvertrouwen hebben.

Houd dus affirmaties bij de hand om je gebruikelijke negatieve zelfpraat en twijfels te bestrijden. Het is een relatief makkelijke manier om van je twijfel af te komen.

twijfel stoppen

Stap 4 – Kom in actie 

Actie verdrijft angst. Als je eenmaal je zinnen op een doel hebt gezet, zul je elke dag acties doen met een doelgerichte focus om het doel te bereiken. Twijfels kunnen komen en gaan, maar door elke dag 1 kleine actie te ondernemen kom je steeds dichter bij je doel.

Het maakt niet uit of je wilt afvallen, van baan wilt verwisselen  of gitaar wilt leren spelen. Elk klein succes is een mijlpaal, en alle mijlpalen bij elkaar brengen je vanzelf bij je einddoel. En je  twijfel aan jezelf wordt vervangen door zelfvertrouwen. Want je weet dat als je één keer slaagt, je opnieuw kunt slagen.

Zo overwin je zelftwijfel en bereik je zelfvertrouwen. Als je dingen in je leven wilt veranderen dan is in actie komen nodig. Hoe meer je aan jezelf werkt, hoe makkelijker je gaat doen wat goed voelt voor jou.. 


"Twijfel doodt meer dromen dan mislukking ooit zal doen." - Suzy Kassem


Reacties
Categorieën