Wat is de Echte Betekenis van Authentiek Zijn?

05 september 2023

Ooit het gevoel gehad dat de wereld je constant vertelt hoe je moet zijn? Perfecte selfies, de juiste meningen, de coolste kleding... Maar wat als we gewoon onszelf willen zijn? Laten we eens kijken wat dat 'authentiek zijn' nou echt betekent.

Authentiek Betekenis

Het woord "authentiek" komt uit het Grieks en betekent "echt" of "origineel". Dus, als iemand zegt dat je authentiek moet zijn, bedoelen ze eigenlijk dat je gewoon lekker jezelf moet zijn. Makkelijk toch?

Dus trouw blijven aan jouw mening, waarden en normen ondanks wat vrienden, familie ook zeggen of vinden.

Echt jezelf zijn, hoe dan?

Nou, stel je voor: je bent op een feestje en iedereen is fan van die ene populaire serie, behalve jij. Authentiek zijn betekent dan dat je gewoon zegt: "Niet mijn ding, maar vertel, waarom vind jij het zo leuk?" Zonder je te verstoppen of te doen alsof.

Definitie Authentiek

Een authentieke persoon is iemand die:

 • Zichzelf is, in elke situatie of in elk gezelschap.
 • Zijn gevoelens, gedachten en overtuigingen eerlijk zegt.
 • Niet probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen ten koste van zijn eigen waarheid.

Authentieke Zelf vs. Sociale Maskers

We dragen allemaal sociale maskers, of wurmen ons in rollen, in verschillende situaties. We laten sociaal wenselijk gedag zien. Omdat het hoort, omdat je dat mee hebt gekregen vanuit je opvoeding. Of omdat je bang bent dat vrienden of collega's je buitensluiten.

Maar je authentieke zelf is wie je bent wanneer je die maskers afzet. Het is de meest pure, ongefilterde versie van jezelf. Je ware zelf!

Authentieke Kleding: Meer dan Alleen een Trend

Ooit een shirt gekocht omdat iedereen het droeg, maar het eigenlijk niks voor jou was? Authentiek zijn in je kledingkeuze betekent dat je draagt wat JIJ tof vindt. Of dat nu in de mode is of niet.

Het gaat erom je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in wat je draagt, omdat het een verlengstuk is van wie je bent.

Niet Authentiek: De Val van Doen Alsof

We hebben allemaal weleens gedaan alsof. Misschien omdat we ergens bij wilden horen of omdat we bang waren voor wat anderen zouden denken. Maar constant een masker op hebben is uitputtend. En eerlijk? Het voelt ook niet echt goed voor de meeste van ons.

Wat Betekent Authentiek Zijn in de Praktijk?

Authentiek zijn in de praktijk betekent:

 • Je eigen waarden volgen, zelfs als ze niet populair zijn.
 • Eerlijk zijn, zelfs als de waarheid pijn doet.
 • Luisteren naar je innerlijke stem en intuïtie.

Wanneer Ben Je Authentiek?

Authenticiteit is geen momentopname, het is een keus om te leven hoe jij echt bent. Hier zijn wat 5 signalen dat je lekker authentiek bezig bent:

 • Je zegt wat je denkt, ook als je de enige bent of als het ongemakkelijk is.
 • Je doet wat goed voelt, niet wat 'hoort' of verwacht wordt. Je volgt je innerlijke kompas, niet de menigte.
 • Je lacht om je eigen blunders en gaat gewoon verder. Je begrijpt dat niemand perfect is en je bent niet bang om je fouten toe te geven.
 • Je zoekt vrienden die je nemen zoals je bent, zonder poespas.
 • Je leeft volgens je eigen regels, niet die van een ander. Of het nu gaat om je carrière, relaties of dagelijkse keuzes, je zorgt ervoor dat ze passen bij wat je echt belangrijk vindt.

Dat ene moment dat je dacht: "Dit ben ik!"

Ken je dat moment dat je iets deed of zei en dacht: "Ja, dit ben ik echt!"? Dat gevoel, dat is goud waard. Het gaat er niet om dat je altijd anders moet zijn, maar dat je trouw bent aan jezelf.

Elke dag een beetje meer jezelf

Authentiek leven is geen trend of iets dat je even doet. Het is elke dag kiezen voor jezelf. Niet omdat het moet, maar omdat het goed voelt.

Tegenovergestelde van Authentiek

Het tegenovergestelde van authentiek zijn is leven in ontkenning of onechtheid. Het is jezelf voor de gek houden, leven volgens de verwachtingen van anderen, of je ware zelf verbergen omdat je bang bent om afgewezen of buitengesloten te worden. Het is belangrijk om deze valkuilen te herkennen en bewust te kiezen om jezelf te zijn.

Tot Slot

Dus, de volgende keer dat iemand zegt "wees gewoon jezelf", weet je dat het niet gaat om perfect zijn. Het gaat om écht zijn. En dat, lieve lezer, is het mooiste wat je kunt zijn.

Reactie plaatsen