minder pleasen minder Stress
HSP: Uitdagingen en balans
Dagmar
HSP: Uitdagingen en balans
01/12/2024
2 min
0

Minder Pleasen, Minder Stress

01/12/2024
2 min
0

Heb je ooit het gevoel gehad dat je, telkens wanneer vrienden in het weekend langs komen, verandert in een chefkok van een sterrenrestaurant? De stress begint met slapeloze nachten, gevolgd door een dag zwoegen en zweten in de keuken. Alles moet perfect zijn. Elk gerecht moet met militaire precisie de keuken verlaten, want teleurgestelde vrienden? Dat is gewoon geen optie.

Druk van het Perfecte Diner

In deze drukte vergeten we vaak één heel belangrijk detail - wij zijn geen sterrenchefs. We hoeven niet in perfectie-orkest te leven, en elke misstap betekent niet het einde van de wereld.

Jagen op goedkeuring is slopend

Het pleasen van mensen kan aanvoelen alsof je een sterrenrestaurant runt zonder de eer van Michelin-sterren. Steeds op zoek zijn naar goedkeuring kan slopend zijn, en net als die overwerkte chefkok, loop je het risico opgebrand te raken.

Niets is zo menselijk als het anderen naar de zin te maken. Om hen te helpen, hun problemen op te lossen of om hen niet te kwetsen. Maar we kunnen niet iedereen altijd maar helpen, naar de zin maken of hun problemen oplossen.  En weet je wat? Dat is helemaal oké

Altijd maar proberen om het perfect te doen en goedkeuring willen krijgen,  is als het runnen van een sterrenrestaurant zonder pauzes. Maar het is tijd om je te realiseren dat het oké is om het schort af te doen, een stap terug te doen uit die hete keuken en adem te halen. Het is de hoogste tijd om stress te verminderen in je leven.

Praktische Tips om Stress te Verminderen

Dus, hoe kun je deze drang om te pleasen in balans brengen en stress verminderen? Hier zijn enkele praktische tips:

1.  Zelfbewustzijn Ontwikkelen

Voordat je kunt stoppen met pleasen, moet je eerst herkennen wanneer en waarom je het doet. Reflecteer op momenten waarop je jezelf te veel inspant om anderen tevreden te stellen. Wat voelde je op dat moment?

2.  Stel Grenzen

Het is oké om 'nee' te zeggen. Als je iets niet wilt of kunt doen, is eerlijk zijn het beste. Dit kan in het begin ongemakkelijk aanvoelen, maar het helpt je om je tijd en energie te beschermen.

3. Plan 'Ik' Tijd

Reserveer dagelijks of wekelijks wat tijd voor jezelf. Of het nu gaat om meditatie, een wandeling, een hobby of gewoon ontspannen, tijd voor jezelf kan wonderen doen om je lekker in je vel te voelen en stress te verlagen..

4.  Accepteer dat je Niet Perfect Bent

Niemand is perfect. Accepteer dat je niet altijd aan ieders verwachtingen kunt voldoen. Zoals een leidinggevende Petra ooit tegen me zei: "Dagmar een 6 of een 7 is soms ook goed genoeg. Je hoeft niet altijd voor die 9 of 10 te gaan." Soms is goed genoeg écht goed genoeg.

5.  Zoek Ondersteuning

Praat met vrienden, familie of overweeg hulp als je voelt dat de drang om te pleasen je leven overneemt. Soms helpt een buitenstaander je om dingen in perspectief te zien.

6. Herinner Jezelf aan Je Waarde

Je waarde als persoon hangt niet af van hoeveel je voor anderen doet. Je bent waardevol om wie je bent, niet om wat je presteert.


Diep adem halen

Het is nu de hoogste tijd om je er van bewust te zijn dat het oké is om het schort af te doen, een stap terug te doen uit die hete keuken en adem te halen. Vind je ook niet?

Je hoeft niet voor iedereen te koken om van waarde te zijn. Laat het streven naar koken als een chefkok van een sterrenrestaurant los en geniet van het samenzijn met anderen - gemakkelijk, ontspannen, en ongedwongen.

Onthoud, het is volkomen normaal en gezond om 'nee' te zeggen. Het is oké om jezelf op de eerste plaats te zetten. We hoeven niet voor iedereen te koken om van waarde te zijn. Sterker nog, samen koken of iedereen iets mee laten nemen kan net zo veel gezellig zijn. Het is in ieder geval een stuk minder stressvol.

Dus, de volgende keer dat de stress van pleasen je overweldigt, onthoud dan dit: Je bent waardevol, niet om wat je voor anderen doet, maar om wie je bent. Leg dat schort af, stap uit de keuken, en trakteer jezelf op een gezellige ontspannen avond met vrienden of familie.

Reacties
Categorieën