jezelf wegcijferen

Jezelf wegcijferen in een relatie relatie

20 januari 2024

Voel je je vaak ondergesneeuwd in relaties, alsof jouw behoeften en gevoelens op de achtergrond raken? Heb je het gevoel dat je jezelf altijd wegcijfert? Het is tijd om jezelf op de voorgrond te plaatsen. Vind je niet?

Jezelf wegcijferen betekenis

Soms doen we in relaties meer voor anderen dan voor onszelf.  Daar is een term voor 'jezelf wegcijferen'. Dit klinkt misschien aardig, maar het is niet altijd goed.  Waarom doen we dat eigenlijk? Soms zijn we bang om onze partner te verliezen, of we willen onze ouders  niet teleurstellen.

We willen natuurlijk ook dat onze vrienden ons geweldig vinden. Dus, wat doen we? We maken onszelf onzichtbaar. Niet letterlijk, maar we laten niet de echte 'ik' zien. Vraag jezelf eens af: is dat wel eerlijk? Zowel tegenover jezelf als tegenover anderen? Als je verder leest dan leg ik uit waarom dit gedrag niets te maken heeft met aardig zijn en wat de gevolgen kunnen zijn.

Jezelf Wegcijferen in een Relatie

In relaties, vooral die met een partner, zet je heel makkelijk je eigen behoeften en wensen opzij. Soms uit liefde, soms omdat je bang bent dat je partner niet meer van ons houdt of zelfs bij je weg zal gaan. Je verlangt ernaar om gezien en gehoord te worden, maar vaak blijft wat je echt wil zeggen onuitgesproken. En dat wat je echt wil doen, doe je (weer) niet. Het is een patroon waarin je liefde en waardering zoekt, maar uiteindelijk jezelf verliest.

Jezelf Wegcijferen voor Anderen

Bij familie zeg je 'ja' op verzoeken, zelfs als je liever 'nee' zou zeggen. Je cijfert je eigen plannen en behoeften weg om hen niet teleur te stellen. En bij vrienden, voel je de sociale druk. Je gaat mee uit, zelfs als je toe was aan een rustig weekend, omdat je niet buiten de groep wilt vallen. "Het hoort erbij," denk je, maar diep van binnen vraag je je af: "Hoort dit echt bij mij?"

HSP en Jezelf Wegcijferen

Als hoogsensitief persoon voel je alles intenser. Je empathie is een gave, maar het kan je ook kwetsbaar maken. Je cijfert jezelf weg omdat je anderen niet wilt kwetsen of teleurstellen. Je voelt de emoties van anderen haast alsof het je eigen emoties zijn, en dit maakt het moeilijk om je grenzen te bewaken.

Herken je jezelf in het constant wegcijferen voor anderen? Dit zou een teken kunnen zijn van hoogsensitiviteit. Veel HSP's (Hoog Sensitieve Personen) cijferen zichzelf moeiteloos weg. Wil je weten of jij hooggevoelig bent? De HSP-test op deze website kan je helpen dit te ontdekken. Door meer inzicht te krijgen in jezelf,  is het makkelijker om minder vaak jezelf weg te cijferen en kun je makkelijker werken aan meer voor jezelf opkomen.

Oorzaken en Wat Je Eraan Kan Doen

Jezelf wegcijferen kan verschillende oorzaken hebben, zoals een laag zelfbeeld, bang om afgewezen te worden, of het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Bewust worden en begrijpen waarom jij jezelf wegcijfert is cruciaal om jezelf te erkennen, je eigen waarde te zien en te leren hoe je voor jezelf op kunt komen.

7 Valkuilen van altijd jezelf wegcijferen

1. Je vergeet wie je bent

Als je altijd doet wat anderen willen, vergeet je wat jij zelf leuk en belangrijk vindt. Je eigen ideeën en wensen zijn ook belangrijk.

2. Je wordt heel moe

Altijd zorgen voor anderen en niet voor jezelf, zorgt ervoor dat je erg moe wordt. Dit kan je verdrietig of gestresst maken.

3. Relaties zijn niet eerlijk

Als jij altijd geeft en de ander neemt alleen maar, dan is dat niet eerlijk. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet goed voelt over de relatie of jezelf.

4. Je voelt je minder belangrijk

Als je jouw wensen altijd opzij zet, kun je gaan denken dat ze niet belangrijk zijn. Maar jouw wensen zijn net zo belangrijk als die van anderen.

5. Moeite met nee zeggen

Als je jezelf wegcijfert, is het moeilijk om 'nee' te zeggen. Nee zeggen is belangrijk om jezelf te beschermen.

6. Je groeit niet

Als je altijd bezig bent met anderen, heb je geen tijd voor je eigen dromen en doelen. Het is belangrijk om ook aan jezelf te denken en jezelf te ontwikkelen.

7. Te veel afhankelijk van anderen

Als je altijd op anderen leunt voor je geluk, wordt het moeilijk om alleen blij te zijn. Het is belangrijk om ook gelukkig te zijn met jezelf.

Stop Met Jezelf Wegcijferen

Het doorbreken van het patroon van jezelf wegcijferen vraagt moed en bewustzijn. Hier zijn drie tips die je direct kunt toepassen:

  1. Geef je grenzen aan: Leer 'nee' te zeggen. Het is niet egoïstisch om je eigen behoeften te erkennen en te respecteren.
  2. Zelfreflectie: Neem tijd voor zelfreflectie. Vraag jezelf af waarom je jezelf vaak wegcijfert. Is het uit angst, gewoonte of iets anders?
  3. Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een professional over je gevoelens en ervaringen. Soms helpt het om je gedachten en gevoelens met iemand anders te delen.

Jezelf Niet Wegcijferen

Jezelf wegcijferen in relaties kan je ongelukkig maken. Het is belangrijk om ook aan jezelf te denken. Dit betekent niet dat je egoïstisch bent. Het betekent dat je om jezelf geeft. Zo kun je een betere balans vinden in je relaties. Die omdat je ook aan jezelf denkt beter en gezonder worden. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen om een fijne relaties te hebben!

Doe de HSP test

Twijfel je of je hoogsensitief bent en wil je binnen 3 minuten ontdekken of je een HSP bent? Doe de HSP test. De uitkomst is direct beschikbaar en ontvang je in je mail. Doe de test nu en begin aan je reis naar zelferkenning en kracht.

Deze test is je eerste stap naar meer inzicht in jezelf en waardering voor wat je wilt. Het is tijd om jezelf niet meer weg te cijferen en te luisteren naar jezelf. Je bent het waard om gehoord en gezien te worden, precies zoals je bent!

Reactie plaatsen