Hoe over leef je iemand die hooggevoelig is

Hoe overleef je iemand die hooggevoelig is? 11 tips om jezelf te beschermen

Hooggevoelige mensen zitten anders in elkaar dan iemand die niet hooggevoelig is. Een HSP voelt dingen sterker dan de meeste mensen. Het kan soms best lastig zijn om met een hooggevoelig persoon om te gaan, omdat ze gevoelig zijn voor prikkels zoals geluid, licht, geur en emoties. 

Met deze blog wil ik jou helpen om te overleven als je omgaat met een vriend, familielid, partner of iemand die je date en die hooggevoelig is. Met een knipoog heb ik 11 waardevolle tips die jou gaan helpen om jezelf te beschermen:tegen deze wonderlijke HSP-wezens ;-)

Hooggevoeligheid begrijpen

Hooggevoelig zijn is geen vrouwen ding. Zowel vrouwen en mannen zijn hooggevoelig. Het is een karaktereigenschap net zoals slim, lui, agressief of sportief zijn. En dan nu de 11 tips waarmee je punten scoort en je relatie gaat verbeteren.

1. Breng een voorraad oordopjes mee

Hooggevoelige mensen kunnen elk geluid horen alsof het een orkest van drilboren en schreeuwende apen is. Dus, als je in hun buurt bent, zorg er dan voor dat je altijd een paar oordopjes of koptelefoon bij je hebt. Het zal ze helpen om niet overweldigd te raken door de intense geluiden die zij soms ervaren. 

Stel je voor dat je samen met je hooggevoelige vriend een café bezoekt. Het geluid is oorverdovend voor je vriend, maar met oordopjes kunnen ze genieten van het gesprek zonder overweldigd te worden.

2. Laat ze nooit naar een drukke winkelstraat gaan

Een hooggevoelig persoon in een drukke winkelstraat is als een zeilboot op een wilde zee. Ze zullen overladen worden met al die prikkels en waarschijnlijk zo snel mogelijk de stad uitvluchten. 

Daarom, als je echt om ze geeft, vermijd dan die plekken waar het leven zich afspeelt en breng ze naar een rustige, plek waar ze zich kunnen opladen. Het bos of het strand bijvoorbeeld.

Stel, je partner is dol op winkelen, maar je weet dat drukke winkelstraten overweldigend voor haar kunnen zijn. In plaats daarvan neem je haar mee naar een rustige boetiek waar ze kan winkelen zonder stress. Of gaat vroeg in de ochtend met haar shoppen.

3. Word een expert in het herkennen van hun stemmingswisselingen

Hooggevoelige personen zijn als het weer: je hebt geen flauw idee wat er gaat gebeuren. Ze kunnen van extatische vreugde naar verwoestende somberheid gaan in de tijd die nodig is om een zak chips leeg te eten. 

Dus, zorg dat je een master wordt in het lezen van hun gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, zodat je weet wanneer je je moet verstoppen of een troostend woord moet spreken.

Stel, je merkt dat je zus opeens stil wordt en een frons op haar gezicht krijgt tijdens een bijeenkomst. In plaats van te vragen wat er aan de hand is, geef je haar wat ruimte en vraag je later hoe hij zich voelt.

4. Zorg ervoor dat je erg geduldig bent

Hooggevoelige mensen hebben de gewoonte om over alles diep na te denken en te analyseren. Dus zorg dat je klaar staat om eindeloze gesprekken te voeren. Over de diepere betekenis van het leven en over schijnbaar kleine zaken zoals de kleur van de lucht of hoe je je sokken hebt opgevouwen. 

Het is belangrijk om rustig te blijven en te begrijpen dat geduld hebben je zal helpen in deze situaties. Adem in en adem uit. Dit is misschien wel de beste tip die ik je kan geven ;-)

5. Maak een veilige ruimte voor hen

Hooggevoelige mensen hebben een plek nodig waar ze kunnen ontsnappen aan de drukke wereld om hen heen. Richt een gezellige kamer in met zachte kussens, dekens en kalmerende kleuren. Zorg ervoor dat het er rustig is, zonder harde geluiden of fel licht, zodat ze zich kunnen ontspannen en opladen. 

Of vind het niet erg als je vriend, vriendin, familielid of partner zegt dat ze zich even terugtrekken in een andere kamer. Je weet nu waarom ze dat doen. Daarna hebben ze juist weer energie en ruimte voor jou.

6. Luister naar hen

Hooggevoelige mensen voelen diepgaand en intens. Soms hebben ze even iemand nodig die naar hen luistert zonder te oordelen. Als jij beschikbaar bent om naar hun gedachten en gevoelens te luisteren, scoor je punten. Laat hen weten dat je er voor hen bent en begrijp dat hun emoties belangrijk zijn. Net zoals jouw aandacht en luisterend oor ;-)

7. Verkom ruzies

Hooggevoelige mensen zijn goed in het oppikken van subtiele signalen, zelfs de kleinste veranderingen in je stem of houding. Dus, vermijd conflicten en strijd zoveel mogelijk en praat rustig en respectvol als je problemen op wilt lossen. Anders kunnen er emotionele uitbarstingen ontstaan die je nog lang zullen bijblijven.

8. Respecteer hun behoefte aan alleen-tijd

Soms hebben hooggevoelige mensen gewoon tijd voor zichzelf nodig om te herstellen van de drukke wereld om hen heen. Respecteer hun behoefte aan alleen-tijd en dring niet aan om constant samen te zijn. Laat ze hun batterijen opladen en ze zullen je dankbaar zijn voor je begrip.

9. Wees voorzichtig met kritiek

Hooggevoelige mensen voelen kritiek diep en kunnen er lang last door van streek zijn. Als je suggesties hebt, zeg het op een vriendelijke en tactvolle manier. Benadruk hun sterke punten en steun ze in plaats van kritiek geven. Op die manier kunnen ze groeien zonder zich somber te voelen.

10. Verras ze met kleine vriendelijke gebaren 

Hooggevoelige mensen waarderen kleine vriendelijk acties meer dan je je kunt voorstellen. Doe kleine attentie dingen zoals ze een lief berichtje sturen, hun favoriete snack brengen of een knuffel geven. Zo laat je zien dat je om hen geeft en het belangrijk vindt dat ze zich fijn voelen..

11. Doe je niet anders voor dan je bent

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: wees gewoon jezelf. Hooggevoelige mensen waarderen oprechtheid en authenticiteit. Ze hebben een hekel aan oppervlakkigheid en nep gedrag. 

Dus, wees jezelf en laat je ware persoonlijkheid zien. Ze zullen je accepteren zoals je bent en je vriendschap enorm waarderen. Of de vriendschap beëindigen als je te hard bent, geen begrip hebt en steeds over hun grenzen heen gaat.

Meer weten over hooggevoeligheid in relaties

Als je meer wilt begrijpen van hooggevoelige mensen en hun uitdagingen in het leven, lees dan de blog "11 Dingen die een Hooggevoelig Persoon Onbegrepen Maakt." Deze blog gaat je zeker inzichten geven en neemt je mee in de wereld van personen die hooggevoelig zijn. 

Het kan je zeker helpen om empathischer te zijn. En met relatie bedoel ik alle soorten relaties zoals vriendschappen, familiebanden en liefdesrelaties.

Onthoud dat hooggevoelige personen net even wat anders dan jij de wereld om hen heen beleven. Met wat geduld, begrip en liefde kun je een geweldige relatie met hen opbouwen.

Reactie plaatsen