stop met pleasen

Stop met pleasen: ontdek hoe jij echt in elkaar zit

22 januari 2024

Stoppen met pleasen is een krachtige stap richting een gelukkiger leven, vooral voor hooggevoelige mensen. Als jij je vaak in bochten wringt om het anderen naar de zin te maken, ten koste van wat jij wilt en nodig hebt, dan is het nu tijd om dat patroon te veranderen.

Door minder te pleasen, ontdek je wie jij echt bent en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn.

Wat is pleasen?

Iemand pleasen betekent dat je je best doet om het anderen naar de zin te maken. Je doet steeds wat zij willen, ook als jij dat eigenlijk niet wilt. Het is alsof je altijd 'ja' zegt, zelfs als je liever 'nee' zou willen zeggen.

Mensen die pleasen, denken meestal eerst aan wat anderen nodig hebben. Ze willen dat iedereen om hen heen gelukkig is. Dit klinkt misschien fantastisch, maar altijd pleasen is niet gezond.

Mensen pleasen meestal zonder dat ze het doorhebben. Het kan iets zijn wat ze soms al vanaf hun jeugd doen. Het is oké om aardig te zijn voor anderen, maar niet als je daarbij jezelf vergeet.

Ellen: Een Hooggevoelige Pleaser

"Ik pleaste jarenlang onbewust. Ik zei altijd 'ja', zelfs als ik me daarbij ongemakkelijk voelde. Toen ik ontdekte dat ik hooggevoelig was, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Nu ik weet dat ik hooggevoelig ben, durf ik vaker 'nee' te zeggen. Dit helpt me om niet over mijn grenzen te gaan. Gelukkig heb ik een begripvolle partner die me steunt om beter voor mezelf te zorgen.

Pleasen in een Relatie

Herken je dat, altijd je partner tevreden willen stellen? Dat gevoel van 'ik moet het goed doen', maar ten koste van wat? Je eigen gevoelens en behoeften. Dit kan een teken zijn dat je hooggevoelig bent en een erg sterk inlevingsvermogen hebt.

Als je snel voelt wat anderen nodig hebben, zet je jezelf makkelijk op de tweede plek. Dit kan je erg moe maken en stress geven. Daarom is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. Zeg soms 'nee' tegen anderen en 'ja' tegen jezelf. Dit houdt je in balans.

Waarom pleasen we?

Pleasegedrag komt vaak voor bij hooggevoelige personen. Ook mensen met een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen pleasen vaak. Zij denken dat ze niet goed genoeg zijn zoals ze zijn en willen anderen daarom een goed gevoel geven.

Er zijn een paar redenen waarom mensen pleasen:

  1. Bang voor afwijzing
    Sommige mensen zijn bang dat anderen hen niet meer leuk vinden als ze 'nee' zeggen. Ze denken dat ze alleen aardig gevonden worden als ze altijd "ja" zeggen. Dit kan komen omdat ze zich zorgen maken over wat anderen van hen denken.
  2. Aardig gevonden willen worden
    Veel mensen willen graag dat iedereen hen aardig vindt. Ze denken dat als ze altijd doen wat anderen willen, iedereen blij met hen is. Maar dit betekent vaak dat ze over hun eigen grenzen heen gaan.
  3. Iemand niet willen kwetsen of teleurstellen
    Soms pleasen mensen omdat ze bang zijn om iemand pijn te doen of teleur te stellen. Ze denken dat 'nee' zeggen betekent dat ze egoïstisch zijn. Maar het is juist gezond om ook aan jezelf te denken.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen zorgen voor anderen en voor jezelf zorgen.

HSP en Pleasen

Als een HSP (Hoog Sensitief Persoon) voel je veel en wat je voelt voel je heel sterk Je houdt niet van ruzie en wilt graag dat iedereen zich fijn voelt. Daardoor let je extra op wat anderen nodig hebben.

Je staat altijd maar weer klaar en veel HSP's cijferen zichzelf onbewust heel regelmatig weg.

Gevolgen van Pleasen

Als je steeds anderen blij maakt, vergeet je vaak je eigen grenzen. Dit kan je erg moe maken en je kan jezelf kwijtraken doordat je zo gericht bent op het anderen naar de zin maken. Het is goed om dit te zien en er iets aan te doen.

Wat Je Kunt Doen

Het is belangrijk om te weten wat jij nodig hebt en wat jouw grenzen zijn. Dit lukt het beste als je leert luisteren naar jezelf, door jezelf te ontspannen en te praten met mensen die ook hooggevoelig zijn.

Maak een lijstje van dingen die jou blij maken en dingen die jou moe maken. Doe meer van wat jou blij maakt.

Doe de HSP Test Nu

Ben je klaar om meer inzicht in jezelf te krijgen en te ontdekken waarom je pleasegedrag vertoont? Doe de HSP-test en begin vandaag nog jouw reis naar een leven met meer zelfliefde. De test geeft je binnen 3-5 minuten inzicht in jouw hoogsensitiviteit en je ontvangt de resultaten direct in je mailbox.

Reactie plaatsen